Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Προγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδων στην Οικονομικη Επιστημη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μάθημα Επιλογής - Γ' Εξάμηνο (Χειμερινό Β' Έτους) | Κωδικός Μαθήματος: Α203 | Σύνδεσμος E-Class
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές/τριες πρέπει να επιλέξουν δύο μαθήματα επιλογής κατά το γ’ εξάμηνο

Διδάσκων

Ευαγγελία Παπαπέτρου

Γλώσσα διδασκαλίας

Αγγλικά

Περιγραφή του μαθήματος

Το μάθημα αποτελεί μια επισκόπηση των οικονομικών της εργασίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το μάθημα καλύπτει τα περισσότερα από τα κλασικά θέματα των οικονομικών της εργασίας, όπως στατική και δυναμική προσφορά εργασίας, ζήτηση εργασίας, υπόδειγμα ανθρώπινου κεφαλαίου, γενική κατάρτιση (general training), ανθρώπινο κεφάλαιο και μεγέθυνση, γονιμότητα και προσφορά εργασίας, γονιμότητα και οικονομική ανάπτυξη, αντισταθμιστικές μισθολογικές διαφορές, συμβάσεις εργασίας, εργατικά σωματεία, απεργίες και διαπραγματεύσεις, διακρίσεις στην αγορά εργασίας, ανάλυση μισθών στις επιμέρους συνιστώσες (decomposition) και διακρίσεις στην αγορά εργασίας, ανεργία και αγορές εργασίας, θεωρία αναζήτησης (search theory) και τη μακροοικονομική θεωρία των αγορών εργασίας.

Οι ώρες του μαθήματος αποτελούνται από συνδυασμό διαλέξεων και παρουσιάσεων των φοιτητών. Σχεδόν όλα τα κείμενα προς ανάγνωση είναι διαθέσιμα στα μείζονα επιστημονικά περιοδικά και στο HandbookofLaborEconomics και παρέχονται στην τάξη ή είναι διαθέσιμα στο e-class.

Βιβλιογραφία

  • Borjas, George J. (2020), Labor Economics, McGraw-Hill, 8th/e.
  • Ehrenberg, Ronald G. and Robert S. Smith, (2015), Modern Labor Economics: Theory and Public Policy, Addison-Wesley, 12th /e.
  • McConnell, Campbell, Stanley Brue, David Macpherson, (2009), Contemporary Labor Economics: Theory and Public Policy, McGraw-Hill, 9th /e.
  • Kaufman, Bruce E., and Julie L. Hotchkiss, (2005), The Economics of Labor Markets, Harcourt Publishers Limited, London, 7th/e.
  • Boeri, Tito, and Jan van Ours (2013), The Economics of Imperfect Labor Markets, Princeton University Press, 2nd/e.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μπορούν να κάνουν χρήση του εξής μεταπτυχιακού εγχειριδίου:

  • Cahuc, Pierre, and André Zylberberg, (2014), Labor Economics, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, London, England/ 2nd /e.

Handbook of Labor Economics, North-Holland, Amsterdam

Orley C. Ashenfelter and Richard Layard (eds), Vols 1 & 2 (1986)

Orley C. Ashenfelter and David Card (eds), Vols 3A, 3B, 3C (1999)

David Card and Orley C. Ashenfelter (eds), Vols 4A & 4B (2011)

Αξιολόγηση

Το μάθημα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: εκθέσεις και παρουσιάσεις άρθρων, τελική γραπτή εξέταση και προετοιμασία και παρουσίαση ενός πρωτότυπου ερευνητικού άρθρου.

  1. Παρουσιάσεις άρθρων (50%).  Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου οι φοιτητές θα κληθούν να παρουσιάσουν και να υποβάλουν άρθρα επιστημονικών περιοδικών στην τάξη για κάθε ένα από τα θέματα που καλύπτονται στο μάθημα. Η παρουσίαση του άρθρου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια διατύπωση των κύριων στόχων του συγγραφέα για τη συγγραφή του άρθρου, μια περίληψη του τρόπου με τον οποίο ο συγγραφέας/οι συγγραφείς επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους (μέθοδοι, δεδομένα κ.λπ.), μια κριτική προσέγγιση της μεθοδολογίας και των δεδομένων που επιλέχθηκαν και μια περιγραφή της συμβολής του άρθρου (επιτυγχάνονται οι στόχοι του άρθρου; αιτιολογείστε τα επιχειρήματα σας) και τις κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα.
  2. Τελική γραπτή εξέταση (30%).
  3. Εργασία (20%).

Σύνταξη εργασίας πάνω σε ένα επιλεγμένο θέμα. Η εργασία θα αποτελείται από τα ακόλουθα κύρια μέρη: βιβλιογραφική ανασκόπηση, μεθοδολογικές πτυχές της εμπειρικής προσέγγισης, εμπειρικά αποτελέσματα και συμπεράσματα.